LCHF Rättikagratäng
Det jag saknat i LCHF kosten är god glass, bröd och potatisgratäng. Nu har jag ju bakat bröd som blivit jättegott, glass har jag inte povat att göra ännu, och sen har vi ju då den smarriga rättikagratängen! Rättika liknar rädisan i smaken och är ganska stark när den är rå, men söt och mjuk när den är tillagad. Det är jättegott och en bra ersättare för potatisgratängen tycker jag!
Följde detta recept http://www.jillsmat.se/artiklar/kramig-rattikagratang-med-cheddar/ men ändrade en del då jag tog jag vad som fanns i kylskåpet, det blev grädde och turkisk yoghurt. Annars kan man byta ut yoghurten mot creme fraiche och även ha i 100g philadelphiaost (eller icas egna creme cheese som är billigare). Har googlat runt lite och alla gör olika, men har du ett favvorecept på potatisgratäng så prova det!

Rättikagratäng ca 6 portioner
Minst 500g rättika
1 stor gul lök
3 dl riven smakrik ost, hade prästost
ca 3 1/2 dl grädde
1 1/2 dl turkisk yoghurt
2 pressad vitlök
1 st grovt skuren röd paprika (blev jättegott att ha i, behöll mycket av krispigheten!)
Timjan
Salt&peppar
paprikakrydda
- Ugnen 200 grader.
- Skär rättikan i 2mm tunna skivor och koka i saltat vatten ca 15 min.
- blanda 2 dl av osten med gädden, yoghurten, kryddorna och vitlöken.
- Sila av vattnet från rättikan.
- Skär löken i ringar.
- Varva rättika, lökringar, paprika och såsen i en ugnsfast form
- In i ugnen i ca 15min. Ta ut och ha på den sisat dl av osten, in ugnen igen i ca 10min tills osten fått lite färg.
Obs. Min blev ganska rinnig (har aldrig lyckats göra en krämig gratäng iofs), men jättegod! Ska prova ha i ett ägg i smeten nästa gång och se om det gör någon skillnad :)